Hoppa till innehåll

Motorgenomgång del 1 – tummen ur

Vintersäsongen är i full gång och Medewi ligger nu täckt på uppställningsplatsen och bidar sin tid till tjällossningen. Själv har jag gått och sneglat en del på motorn som legat i hallen och osat gamla avgaser och förberett mig genom att skaffa en online-prenumeration på Seloc Online. För runda slängar 300 kronor får man tillgång till deras nätbaserade manualer för att mecka med motorn i fyra år, och efter att ha läst runt en del i materialet kände jag mig mogen för att börja riva i själva motorn. Boats.net är en sajt där det var lätt att hitta reservdelar till motorn till vettiga priser och som så här långt har haft väldigt bra information och service. En första omgång delar som jag var säker på att jag ville ha är när detta skrivs på väg med posten, till en kostnad på 1000-1300 kronor lite beroende på hur det blir med tull i slutänden, men jag kommer att beställa ytterligare delar för några hundralappar till innan allt är klart.

gammal_olja

Det första man kunde konstatera var att alla bultar på denna amerikanska konstruktion byggd i Belgien givetvis var i tum. Så det blev till att försöka hitta hylsor för det. Inga större problem i en järnhandel, men det är ingenting som är lätt att få tag på ifrån Clas Ohlson direkt. Om inte annat så var det en bra insikt att få under kontrollerade former och inte när det var akut ute till sjöss.

Så länge tömde jag växellådan och hajade till när det som rann ut lite oväntat var ljust grått. Så småningom övergick färgen till grön-svart med en strimma av grått sediment i. Inte riktigt den färg jag väntade mig eller ville se och beslutet att montera isär motorn för en mer ordentlig genomgång kändes nu välmotiverat. Beväpnad med nya hylsor plockades växellåddelen av motorn av och en förklaring till de oljeblobbor som kommit ur motorn när jag startat den under sommaren uppdagades. Inga problem, men stora delar var inkletade med ett halvcentimeter tjockt lager av gammal tvåtaktsolja som jag fick ta bort innan jag tog mig vidare.

Vattenpumpen var en given kandidat för genomgång och den har ett eget reparationskit, med i den beställning som är gjord, som innehåller diverse delar förutom packningar och impeller. Bland annat lär det innehålla ett i stort sett komplett pumphus vilket var lite förvånande, men när man fått bort all olja började det uppdagas varför. Hylsorna i skruvhålen hade i stort sett helt korroderat bort och sprängt plasten, så att pumphuset nätt och jämnt satt fast alls. Impellern var helt uttorkad, men höll än så länge ihop, så pumpen har trots detta fungerat tillfredsställande.

vattenpump

Om vattenpumpen var i risigt skick så verkade växellådan istället vara helt ok, när jag hade plockat isär den. Det är inte helt klart vad den suspekta färgen på oljan beror på. Just nu är nog hypotesen att det helt enkelt är länge sedan den är bytt alls, men jag vet inte. Möjligen sjunger packningarna runt propeller- och drivaxel på sista versen med visst vatteninslag i oljan som följd och jag kommer att beställa nya sådana tillsammans med en packning till locket på växellådan som inte kom med i första beställningen.

växellåda_mtbh

I övrigt ser alla delar helt ok ut rengjorda där de ligger hopsamlade i sina plastpåsar. Inget påtagligt slitage där det inte borde vara något och inga missfärgningar. Än så länge tror jag att jag vet hur jag får ihop dem igen. Nu väntar jag med spänning på den första leveransen ifrån Boats.net som lär dyka upp om ca en vecka. Innan jag har sett delarna ifrån dem kommer jag inte fortsätta demonteringen utan har nöjt mig med att ta bort olje- och fettkladd.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *