Hoppa till innehåll

Torrsättning

Seglingssäsongen är nu definitivt över för i år och Medewi ligger på land i Årstaviken tillsammans med sina nya grannar. Årets upptagning var en utdragen historia med ny kranförare som inte riktigt verkade vara överens med kranen alla gånger, men när det väl var Medewis tur satt rutinerna någorlunda. Det är alltid lite spännande att torrsätta en ny båt när man inte har fullständig koll på hur lateralplanet ser ut och exakt var eventuella givare sitter, men det var inga problem.

Nu vidtar en vinter med en ganska lång lista på åtgärder. I grunden är det en bra båt, men underhållet under 2011 var nog inte riktigt vad det kunde ha varit och vi har en lista med diverse mer eller mindre nödvändiga saker att tag i.

Ett av de större projekten blir att renovera motorn som just nu ligger här hemma i hallen. Den har trettio år på nacken och är lite nyckfull nu. Den gick helt ok den första turen vi var ute och kände på Medewi. Andra turen fyllde vi på ifrån den extratank ombord som enligt uppgift skulle innehålla tvåtaktsblandad bensin varefter motorn startade och gick ca tio sekunder innan den tvärdog och inte ville visa några fler livstecken när vi försökte starta den igen.

Efter att ha kontrollerat bränsletillförsel och bytt ut tändstiften utan någon effekt föll misstankarna på bränslet varför hela systemet tömdes och ersattes med något vi hade köpt det själv och visste med säkerhet vad det var. Då vaknade motorn omedelbart till liv igen och har sedan dess gått men varit lite vresig. Den surnar lätt och tomgången är inte stabil. Ibland när vi har startat den har det kommit ut otrevliga oljiga klumpar ur den.

Med andra ord verkar det vara hög tid för en rejäl genomgång. Först funderade jag på att lämna in den till verkstad, men eftersom den är så gammal att det är dags att överväga att investera i en ny motor tänkte jag ta tillfället i akt att skaffa mig lite mer praktiska kunskaper om båtmotorer och ge mig på en renovering själv i vinter. Skulle det inte gå vägen har jag lärt mig en del och får köpa en ny motor till nästa säsong.

Att gamla tvåtaktare är tveksamma miljömässigt eftersom nästan en fjärdedel av bränslet rinner igenom oförbränt och är giftigt är också en faktor som spelar in för mig. Dock ska det vägas mot miljöeffekten av skrotning och produktion av ny motor, i synnerhet som vi tillhör de som är ute och seglar när vi är ute och endast använder motorn i nödfall. Men det är i just de fallen man vill känna sig hyfsat komfortabel med att man får igång den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *