Hoppa till innehåll

3:1-utväxling till storskotvagnen

En av de saker som jag stört mig på en del är att utväxlingen i justeringen av storskotets vagn har varit lite väl låg. Det är förstås alltid en avvägning mellan hur mycket och hur hårt man får dra i tampen, så att säga, för att nå den effekt man vill. Annorlunda uttryckt innebär högre utväxling alltså att det går åt mindre kraft, men att justeringen går långsammare.

Jag upplevde att den kraft som krävdes för att justera storskotet väl hög, med lite tryck i storseglet fick man ta i mer för att vagna upp skotet mot lovart än vad som kändes rimligt med den befintliga 2:1-utväxlingen, och funderade en liten stund på hur jag skulle förbättra det.

Som skotbänken och det befintliga trimmet var utformat var det ganska enkelt att ändra ifrån en 2:1 till 3:1-utväxling genom att byta ut det enkla stående blocket mot ett dubbelt och terminera linan i vagnen istället för i sittbrunnssargen. I samband med det bytte jag också till genomgående bult med båtbricka bakom istället för den gängborrande skruven som satt i glasfibern.

Jämför med detta gamla inlägg där den äldre konfigurationen syns i bild. Det återstår att se om det blir bättre, sämre, eller om för- och nackdelar tar ut varandra. Den nya linan är i alla fall mer behaglig att hantera än den gamla som blivit lite stel med tiden.

Jag är också lite inne på att byta ut cleatsen mot Harken Micro med XTream Angle Fairlead istället, i dagsläget är det något för lätt att lossa och svårt att låsa och det kanske går att förbättra lite. Det är samma hålavstånd på dem, så de är drop-in kompatibla, men vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *