Hoppa till innehåll

Värmebölja ombord

20120524-191924.jpg

Efter värmestrejken i båten var det dags att kontrollera vad det var som felades trotjänaren, även om det kanske det inte är det första som dyker upp i huvudet de första riktigt varma dagarna i maj. I dagsljus var det relativt lätt att konstatera att det mycket riktigt inte sögs något bränsle upp i brännaren. Man kunde ana lite fotogen genom den halvgenomskinliga slangen och det rörde inte på sig en millimeter.

Säga vad man vill, men sådana här fotogendrivna saker har ett litet eget liv för sig, och frågan var om det var något mer som hade tagit stryk. Det var lätt att inse att det var någon form av membranpump och därför misstänka att membranet kanske hade gett upp. Skruva isär var inte något större problem och sedan försiktigt ta loss membranet för att se om det av sprucket. Det var slitet och hade sannolikt någon spricka, men det var inte uppenbart när man bara tittade på det, så jag satte ihop allting igen och provstartade värmaren.

Och då sög den minsann bränsle. Jag lät den gå för att se om den startade och blev varm också, och efter en extra skjuts med tändningen efter att den hade sugit upp bränsle blev det varmt, kontrollampan tändes, och avkylningen fungerade också som den skulle när jag stängde av den. Så allt verkar ok, men det blir nog lite kontakt med värmedoktorn för att få tag på ett nytt membran och eventuella andra reservdelar som man borde ha till hands med en sådan här gammal pryl ombord.

För de Wallas 1400-diggare därute som till äventyrs saknar dem, och för att jag ska veta var jag har en uppsättning, lägger jag upp en kopia av handledning och sprängskiss till värmaren här.

Handbok Thermo/Wallas 1400

Sprängskiss Wallas/Thermo 1400

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *