Hoppa till innehåll

Nya dynor

Den allra högst prioriterade åtgärden var att ordna med nya dynor. De gamla hade inte mycket stuns kvar och var uppdelade i ett lapptäcke efter luckorna under. I synnerhet i förpiken blev resultatet att man förr eller senare låg med höften på någon hård kant utan dyna alls under.

Lapptäcke av dynor i förpiken

Även om det blir lite bängligare att komma åt luckan under prioriterades att istället dela in i så stora dynor som möjligt. Två fullängdsdynor fram och en i varje koj i aktern. Enda stället jag ville dela på var stickkojen på babordssidan, en plats det ofta förvaras saker på under gång, och luckorna under är de vi använder mest. Där skulle skarven ändå hamna så långt ner på benet att den inte spelade någon roll.

Boken Inredning ombord är slutsåld idag, man får söka den på antikvariat

Att få dynor sydda professionellt är dyrt. Jag frågade mig för lite och vi pratar kostnader i klass med båtens totala värde, 20-25000. Jag räknade med att få göra jobbet själv, och hittade inspiration i boken Inredning ombord, som ägnar en kanske oproportionerlig stor del till just detta.

Planerna hade legat i träda ett tag när ett tillfälle att stanna kvar hemma en vecka när de andra var hos släkt dök upp förra sommaren. Med ganska kort varsel sattes de i verket.

Material köptes in på de större tygaffärerna i Stockholm, Ohlssons tyger i Sickla och Tygverket på Södermalm. Madrasser hämtades mest prisvärt och enklast på IKEA. Båtens andra ägare fick bara en snabb möjlighet att tycka till om materialval via mobilbilder med dålig färgåtergivning. Trötta på den mossgröna färgen valde vi ett ljusgrått tyg istället.

Vilken färg? Det blev grått.

Så var det frågan om en symaskin. Jag har saknat att ha en sådan. Av olika skäl har jag sytt saker själv sedan jag var barn, men aldrig ägt någon egen maskin. Periodvis har det funnits tillgång ändå när partnern har haft en som man har kunnat köpa sig tillgång till med lite service. Nu browsade jag nätet och jäklar, det var snårigt att förstå vad som var vettigt. Hittade ett bra kombinationserbjudande på overlock + vanlig maskin som verkade ha fått rimliga omdömen på nätet och gick iväg till Söders tyger och symaskiner på Hornsgatan. Väl där blev jag efter lite diskussion omstyrd till en betydligt dyrare men för enligt utsago uppgiften beprövad maskin, en Pfaff Select 3.2 och struntade i overlock som jag inte direkt hade användning för. Rätt eller fel? Jag hade ingen möjlighet att avgöra det utan bestämde mig för att ta rådet den här gången, och den fick jobbet gjort.

Började såklart med de enklaste dynorna. Eller inte.

Så blev det syjunta hemma, med arbetsskift från tidig morgon till sen kväll i stort sett utan rast. Det måttades i båten, skars madrasser med elektrisk brödsåg, klipptes, syddes, provade i båten, syddes lite mer, spraylimmades på balkongen, osv, osv.

Eftersom förpiken var mest prioriterad började jag med dem. Den komplexa formen på dem gjorde att det inte var helt enkelt, men resultatet blev bra. När väl farten var uppe och med en intensiv arbetsinsats hann jag ändå med att tillverka samtliga dynor på den vecka jag hade tillgänglig, även överdragslakan till förpiken. Förpikens oregelbundet formade dynor gjordes på drygt en (lång) arbetsdag var. Salongens mer rektangulära dynor gick fortare.

Passande överdragslakan syddes också till alla kojer.

Till ryggstöden återanvände jag plankan till styrbordskojen. Eftersom babordskojen nu skulle behöva ett längre ryggstöd klöv jag den jag hade på längden. Genom att göra den smalare och inte låta den gå hela vägen ner till kojen vinner man lite på bredden när man ligger i salongskojerna och de är inte bredare än att varje centimeter räknas. Nackdelen är att hålen i sidorna som ger tillgång till röstjärnen och som förut doldes bakom ryggstöden nu syns. Eventuellt ska jag ordna med något slags kosmetiskt lock för dem.

Nu är det bara dottern som har provsovit i båten under en nattlig resa ut till ett scoutläger på Sandhamn, så den slutliga domen återstår. Men jag tycker att resultatet blev bra. Själv får jag tillfälle att undersöka saken närmare efter midsommar.

I retrospektiv hade jag kunnat måtta tyget till dynorna någon cm tajtare, vadden fyllde mindre än jag trodde, eller valt en tjockare vadd. Annars hade jag inte gjort något annorlunda och de nya dynorna håller en betydligt högre kvalitet på konstruktion och sömnad än de gamla. Det återstår bara att se om det klarar sig utan knappar i dynorna i salongen, eller om tyget kommer att börja rotera när man sitter på soffkanten. Jag får komplettera dem med knappar i så fall.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *