Hoppa till innehåll

Nya ruffluckor

Det har hunnit gå ett par år sedan det här utkastet gjordes och luckorna har redan behövts renoveras ytterligare en gång. Men jag publicerar det nu.

Redan när vi köpte båten var den övre ruffluckan förstörd av brist på underhåll så att faneret hade släppt från plyfan under rutan, så det har alltid varit aktuellt att bygga nya. Därför fick de aldrig någon kärlek av mig och de förföll sakta till den grad att de började falla isär och det blev högaktuellt att göra något åt saken. Frågan var bara hur de nya luckorna skulle se ut. Skulle jag bygga dem ungefär likadana som de befintliga eller mer moderna i Lexan? Efter diverse fundering kom jag fram till att det skulle vara svårare att bygga snygga Lexan-luckor och att jag nog skulle sakna träluckorna.

Därefter vidtog lite funderingar över exakt hur luckorna skulle byggas. I stort var jag nöjd med funktionen i de gamla luckorna och som öppningen är gjord är mängden möjliga alternativ begränsade, men jag ville optimera bort alla vassa metallbeslag jag kunde så jag valde att modifiera dem lite. Låsbeslaget optimerades bort, låsen på sådana här båtar med en lucka på några mm plywood är helt meningslösa. Det är bättre att ta bort det så kanske de i alla fall inte har sönder luckan när de går in. På de gamla luckorna var det en fals gjord av fastskruvade aluminium skenor med vassa skruvar som stack ut. De skulle ersättes med trälister och dolda skruvar. Ventilen i plast, även den fastdragen med utstickande skruvar skulle ersättas med en träventil och dolt montage.

En bit marinplywood i hög kvalitet införskaffades hos Pundus snickeri, diverse lister hos Panel & list. Pluggborr letade jag lite efter och köpte till slut ett par olika modeller på Fredells, eftersom jag ville skära ut egna plugg ur samma lister för att det skulle bli så snyggt som möjligt.

IMG_0422

Första tanken var att såga ut de nya luckorna med de gamla som mall, men passformen på de gamla var inte bättre än att jag bestämde mig för att strunta i dem och måtta de nya själv lite tajtare direkt på båten. En bra Makitasåg med linjal ger raka och fina snitt. Grovt tillskurna med mån tog jag sedan hem för att bygga och montera lister. Sedan tillbaka igen för finjustering.

Det är roligt att snickra med dolda skruvskallar. Det är enklare än det ser ut och blir snyggt. Det är bara att borra försänkningen med ett skarpt träborr, sedan borra för skruven, skruva och plugga igen hålet. När limmet torkat jämnar man av med ett vasst stämjärn.

Efter ännu en tur till båten för finjusteringar gjordes detaljerna, fönstret och ventilen. Lister på utsidan, men insidan har gjorts lite enklare med ramar i plyfa. Tanken är att det ska vara relativt lätt att byta glas och att man ska kunna montera ett myggnät i ventilen. Glaset fick jag, överraskande billigt för ovanlighets skull, av Ringströms och limmade med silikon efter att luckorna fernissats. Vi tog med luckorna under semestern så att jag kunde ta en stund då och då för att stryka dem. 3-4 strykningar var vad som hanns med.

Jag är mycket nöjd med slutresultatet. Det som återstår är att trimma ner kanten på den övre luckan, med fönstret, så att den kan sättas på plats även när ”takluckan” är reglad, och att luckorna får ytterligare några strykningar med fernissa. Det ska göras i vinter då även övriga utvändiga trädetaljer ska plockas hem och renoveras.

Bara en liten hake. Först efteråt insåg jag att jag hade byggt luckorna i mahogny medan övrigt invändigt trä är teak… Men det stör inte så värst och det kanske finns skäl att åtgärda övrig inredning i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *