Hoppa till innehåll

Överraskande utgifter – nya fönster

Lägger några timmar på att spackla lite till. Syftet är att få en slät yta så att gummilisten som ska på sedan har bra förutsättningar för att sluta tätt mot skrovet. En tidigare förstärkning vid ena röstjärnet är extra ojämn och det behövs lite mer ansträngning där för att få det slätt nog.

Gelcoatspackel för att jämna till ytan

Det får härda såhär till imorgon. Sedan ska det mesta spacklet slipas bort med våtslipning. Sedan ska lister på, ”glasen” (polykarbonat) sågas ut och pressas på plats.

Medan jag väntar på att Elin dyker upp så att vi kan rita av fönsterhålens form på skivorna testar jag montering av den nya värmaren. Ja, jag köpte en sådan, det har havererat lite för många delar i den gamla så jag gav upp lite och fick ett hyfsat pris på en ny.

Testet går sådär. Jag tog för givet att en ny wallasvärmare i ungefär samma storlek skulle gå att montera med en gammal wallasvärmares skorsten. Naivt i retrospektiv. De nya har mindre anslutningar och en ny skorsten visar sig kosta imponerande ca 2500:-. Plus rökgasslang och en massa jobb. Lite surfande senare har priset pressats några hundra. Istället kan man köpa sig fri från större delen av arbetet med en adapter för hålet från den gamla skorstenen för ungefär motsvarande belopp. Totalt 3000:- oförutsedda pengar, men vad gör man? Man biter ihop och klickar köp, är vad man gör.

Volymstudie av nya pentryt

Peppad av framgången ägnar jag istället en liten stund åt att karva till ett par kartongbitar för att lite mer konkret se hur volymen kommer att te sig. Det blir nog bra det här, men det kommer att vara en viss utmaning att fastställa vad som är rakt i båten och ett vattenpass är ingen hjälp.

Karosserilistens komplexa form

Så kommer Elin så att vi kan måtta fönstren. De ska sedan sågas till 5mm större än hålet för att passa i den här typen av list. Det gör att glaset inte kan tryckas in, i alla fall inte utan väldigt mycket våld. Inte för att vi råkar ut för överspolande sjö ofta, men det känns bra. I det smalare spåret till vänster i bild ska glaset sitta, ruffsidan i det lite bredare. Sedan ska en speciell killist tryckas in i det hjärtformade spåret för att låsa alltihop och ge ett tätande tryck.

I teorin. Hur det fungerar i verkligheten får vi se i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *