Hoppa till innehåll

Planer för nytt pentry

Det finns mycket att göra med Medewi, men detta år satsas det främst på komforten i ruffen för att göra livet där så trevligt som möjligt för alla. Flera projekt är på gång, men en ombyggnad av pentryt är det största.

Medewi är byggd som en förkrympt familjeseglare runt 1980 och resultatet är många funktioner som ibland fungerar sisådär på liten yta. På en så liten båt tycker jag att man behöver prioritera hårdare och tänka utanför boxen.

Tidigare ombyggnad med en disko svåråtkomligt bakom spisen har i samma anda pressat in ännu fler funktioner på det begränsade utrymmet. Diskhon är opraktiskt liten, anslutningarna till den gör stickkojen oanvändbar och de försämrar kapacitet och tillförlitlighet på babords självläns. Kanske var det rätt med andra prioriteringar, men fungerar dåligt för oss. Jag ville göra något bättre, men vad?

En bit bort i Hammarby sjöstad har det legat en båt jag har sneglat på en del när jag gått förbi. En modern segelbåt i samma storleksordning som Medewi. Hade jag haft pengarna över och köpt en ny båt idag hade det varit precis något som den. Men vad var det egentligen för båt?

Produktkatalogbild

Lite efterforskningar senare visar det sig vara en Elan 210, senare omdöpt till E1, men sedan några år tillverkas den tyvärr inte alls. Tar man en titt på inredningen i en sådan syns det att man tänker annorlunda idag än 1980.

Katalogbild på inredningen i Elan 210

Planlösningen, i den mån man kan kalla det så, är öppen, färgerna ljusa. Pentryt är en liten ö i mitten av båten, inte idealiskt ur ventilationssynpunkt, men med andra fördelar. Diskhon går lätt att komma åt och är tillräckligt stor. En fast plats för köket är bortprioriterad, här finns bara en liten yta att ställa ett löst kök på och bara en låga. Inget fast bord i ruffen. Löstagbar, hängande förvaring längs friborden, man kan packa väskan hemma och enkelt hänga upp den när man kommer ombord. Kan man åstadkomma något liknande i Medewi utan alltför stor arbetsinsats och åverkan på båten?

Det gamla köket var ändå ingen höjdare. Jag har försökt tycka om det, men när jag uppgraderade det Trangiakök vi haft med oss som reserv med multifuelbrännare stuvades det gamla undan utan saknad. Det öppnade för frågan; vad skulle hända om man rev det nuvarande pentryt och ersatte det med en ny konstruktion, liknande den i 210:an, framme vid skottet?

I början var lösningarna komplicerade

Mycket grunnande vidtog och många skisser ritades. Jag kom fram till att 210:ans planlösning var bättre för många av de problem jag ville lösa. Samtidigt skapades nya. Det var dags att prioritera.

De första skisserna gjordes lite fritt ur minnet. Det var lite oklart hur mycket som egentligen skulle få plats och lösningarna var komplicerade med lådor och skåp. Jag insåg att det skulle vara svårt att få en så komplicerad lösning bra och att det skulle ta mycket tid.

Tidig idéskiss baserat på minnesbilder. Här är det fasta bordet kvar.

Jag tyckte att de mjuka, löstagbara skåpen i Elan 210 var ett utmärkt sätt att ta tillvara utrymmet bakom kojerna i salongen och övergav de komplicerade snickerierna. Först hade jag också planer på att återanvända det gamla bordet, men övergav dem då det inte skulle gå att rädda så mycket av det. Ett stuvbart bord på lagununderrede skulle vara ur vägen när det inte behövdes och gå att flytta ut i sittbrunnen när man känner för det, något vi saknat lite.

Steg för steg har tankarna så renodlats och förenklats. Enkla handpumpar finns, en komplicerad installation med fotpumpar är onödig. Var lagununderredet ska sitta. På det nybyggda skåpet som i så fall måste vara väldigt kraftigt, eller i den befintliga kojsidan i 18mm plastad plywood? Behövs egentligen luckor alls? Saker har en tendens att vara i vägen för att öppna luckor i en så liten båt och när öppningarna är i båtens längdriktning är risken liten för att något ska ramla ur vid sjögång med en rimlig sarg. Utrymmet under köket går inte att utnyttja fullt ut med en låda, det kanske är bättre att strunta i den, bara ha en öppning och kunna stuva i hela utrymmet? Osv.

Den förenklade planen för nya pentryt som det ungefär kommer att byggas.

Jag tror att det finns många fördelar med den här lösningen. Några nackdelar finns också förstås. Sämre ventilation vid köket – men ställer man upp förpiksluckan något borde korsdraget räcka långt och så avancerad matlagning blir det inte. Längre till sittbrunnen och sjövatten – det är också en fördel att man inte barrikaderar ruffen när man lagar mat och sjövatten är ändå bökigt att få upp med ganska höga fribord. En skrovgenomföring och pump för sjövatten till pentryt ska förhoppningsvis lösa det behovet.

Skiss i Autocad på mobilen för att studera olika positioner för lagununderredet

På uppsidan finns bättre förvaring som går att komma åt. Babordskojen går att använda igen. En diskho stor nog att vara användbar och har ett avlopp som mynnar över vattenlinjen för effektivt flöde. Sjövatten på pump. En självläns utan tvära krökar och avsmalningar. Ett bord som blir bättre placerat i förhållande till värmare och röstjärn, kan svängas undan och användas vid matlagning utan att blockera hela båten, stuvas undan så att det är helt ur vägen och användas i sittbrunnen.

När de nya dynorna gjordes förra året var jag redan så säker på att det var detta jag ville göra att de anpassades för det även om detaljerna återstod. I skrivande stund är det gamla pentryt och bordet rivet, självlänsen återställd och nya skrovgenomföringar monterade. Material är inköpt för att bygga det nya pentryt och jag är sugen på att sätta igång.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *