Hoppa till innehåll

Början på ett nytt pentry

Ett par heldagar borde ta mig rätt långt på det nya pentryt var planen, och idag var en av dem. Tyvärr var inte vädergudarna inte riktigt insatta i den planen för strilregnande till och från sänkte tempot kraftigt. Den stund på eftermiddagen det höll upp ordentligt hann jag lika mycket som resten av dagen sammanlagt, när man inte behövde stoppa undan elverktyg hela tiden pga vätan.

Vad är rakt?

När jag startar går det även långsamt för att det är vissa beslut som behöver fattas. Vad som är rakt till exempel. När jag väl sätter en baslinje måste jag tänka efter hur jag går vidare i varje steg för att något sånär bibehålla det raka. Det är inte bara att mäta sig fram.

Ämne till hörnet

Jag har inte riktigt tid att göra några större utsvävningar i finsnickeriet den här gången, det blir ganska rakt på sak, men jag tänkte i alla fall se till att runda av det yttre hörnet. Så jag tillverkar ett ämne med falsar för plyfan av några lister. Har man ett snickeri i bakfickan med rätt grejer kan man göra det fräsigare ur en hel bit, men mindre välutrustade snickare, som undertecknad får ta andra vägar.

Rundhyvlat

I en paus i strilandet plockar jag fram den ärvda elhyveln och rundar av hörnet. Sedan skär jag till en bit plyfa för kortänden. Med den hyfsat rejäla cirkelsåg med skena jag har är jag trygg med att det blir tillräckligt rakt för att jag ska kunna använda det som referens för det fortsatta bygget.

Det mest nödvändiga ramverket tar form

Den främre luckan i kojen behöver anpassas för det nya pentryt. Jag har haft lite ångest över exakt hur man ska lösa det, om jag skulle flytta hela luckan. Men rationaliserandet får gå före och jag kortar helt sonika ner den 8 cm och får leva med att den är asymmetrisk där den ligger under kojdynan.

På bilden ovan kan man också se att kojlisten har anpassats. Medan limmet i ämnet för hörnet torkade kortade jag av babords kojkant och gjorde nytt urtag för fotsteget.

Nytt urtag för fotsteget

Jag har haft en idé om att byta kojkanterna från ca 70 mm till ca 90 mm höjd för att dynorna ska ligga kvar bättre. Kanten är helt enkelt för låg. Men återigen rationaliserar jag och modifierar bara den gamla listen. Högre kanter får bli en annan gång.

Här sätter regnet igång på allvar och jag bryter för lunch. När jag kommer tillbaka är det inte bara uppehåll utan solen tittar till och med fram ett par timmar.

Under dessa timmar hinner jag med ungefär lika mycket som under resten av dagen känns det som. Jag vill framför allt grovt passa in front och toppskiva innan dagen är över.

Front och topp grovt tillpassade

Fronten är en utmaning med mycket pröva, hoppa ur båten för att justera, hoppa i båten igen för att testa passformen igen. Och så vidare.

I toppskivan gör jag uttag för diskhon för att se hur utlopp och kranar kan passas in. Eftersom det känns som att det blir trångt med kranarna vid masten som planerat väljer jag plan B och sätter dem i bakkant istället.

Sedan börjar det regna igen. Jag måttar lite för hål i fronten, men erkänner mig besegrad, plockar ihop mina saker och åker hem för den här dagen.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *