Hoppa till innehåll

Mera elsystem

Kabeldragning i styrbords stuvfack

Under helgen har jag hunnit pyssla några timmar med båt och elsystem. Först någon timme på lördagen för att transportera ner saker och börja med kabeldragningen.

Jag har kliat mig i huvudet en del över hur jag drar kablarna bäst i stuvfacken. För en sak är helt klar, det blir inga mer dragningar bakom fastskruvade paneler där det går att undvika. Istället går dragningen ner till styrbords stuvfack och upp där det behövs, enbart.

Först tänkte jag vanliga kabelrör. Men de är ganska smala och rymmer inte så många grövre kablar. Det blir ännu mer besvärligt med monterade kontakter eller sladdarna redan sitter monterade som kablaget till logg- och lodgivare.

Jag landade i att använda en kabelstrumpa med kardborreband från Kjell & Company som jag använt förut för att snygga till vid värmaren. Den ger ett visst skydd och buntar alla kablar, även existerande, snyggt. Sedan fäster jag upp den med buntbandsankare högst upp under toften. Ankaret säkras med skruv, de självhäftande kuddarna brukar ge sig efter ett tag.

Installationen i en liten båt full med bråte tarvade akrobatik i den högre skolan för en man i sina bästa år, men resultatet tyckte jag blev väldigt bra. Återstår nu att fästa batterierna på något vettigt sätt, börja koppla in allting och få till kabeldragningen i förpiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *