Hoppa till innehåll

Instrument och navigation

Jag arbetar till vardags med IT och gillar teknik även om jag inte är extremt teknikintresserad på fritiden. Men när jag är ute med båten faller jag tillbaka på att använda båtsportkort i papper i första hand, med stöd av GPS. Det känns som att det börjar bli ganska ovanligt och att de flesta kör enbart med GPS, kanske inte ens har sjökort att falla tillbaka på.

Med den gamla båten följde det med en GPS, en Garmin GPS 72. Det var den gamla sortens GPS som klarar en del rutter och waypoints men inte har någon karta. Den ger position helt enkelt, och kan visa logg, kompassriktning och lite mer härlett ur det. Modellen finns inte längre, men otroligt nog tillverkas och säljs fortfarande en minimalt uppdaterad version, Garmin GPS 73. Den var fantastiskt strömsnål, fungerade lääänge på bara två AA-batterier, och kunde ta extern ström och kopplas ihop med en dator. Den pratade NMEA över RS232. 73:an gör motsvarande men har USB-anslutning.

Seaclear i Wine på Ubuntu med gamla rasterkort. Positionen är röd eftersom ingen GPS är inkopplad.

Jag använde den på två sätt. Dels var den ihopkopplad med en gammal bärbar PC som stod inne i ruffen. Batteriet var dött, men jag kunde köra den på båtens batteri med en spänningsregulator med pålödd kontakt från den gamla laddaren. PC:n körde Linux och Seaclear på Wine och fungerade bra med GPS:en. Själva GPS:en var monterad under den lilla sprayhooden över nedgången. PC:n användes mest för planering och att spara spår på. GPS:en användes direkt för att logga fart och verifiera position på kortet vid navigering. Korten var rasterkort. Gamla, närmast antika, sjökort som är inscannade av någon och flyter runt på nätet. (Förlåt, Sjöfartsverket, men jag köpte faktiskt era båtsportkort som jag använder mest).

På kryss, då man har annat att fokusera på och lätt blir desorienterad, tog jag ut en latitud eller longitud som skyddsgräns mot eventuella grund och kunde se på GPS:ens positiion när jag behövde slå för att vara säker på att gå fri. Det var i princip allt jag egentligen behövde den till. Jag behövde egentligen inte plotterfunktionen.

Jag sålde 72:an med den gamla båten för att jag tänkte att jag självklart skulle skaffa en plotter med en by båt. Åtta år senare med Medewi har det fortfarande inte blivit av.

Puck, tydligt brandad med ”GPS” och ”Made in China”. Minns inte var jag fick den ifrån.

Istället har jag haft ett par olika provisoriska lösningar ”medan jag bestämmer mig för vad jag vill ha”. Jag skaffade en enkel no-name GPS-puck som jag kunde koppla in i datorn som jag använde till den gav upp helt. Jag försökte sedan använda den med en väldigt enkel surfdator men den var helt enkelt för dålig att köra Linux på, hade konstigt osupporterad grafikchip, så datormetoden blev lagd på hyllan när jag inte hade en bärbar dator jag kunde ha i båten med gott samvete.

Istället har jag under några år kört Seapilot som när de kom var ett sätt att få tillgång till moderna vektorbaserade och uppdaterade kort och navigationsapp som inte krävde uppkoppling till en rimlig kostnad. Jag har använt den både på en iPad vilket fungerar ganska bra, men mest med mobiltelefon. Det senare är smidigt eftersom man ändå har telefonen med sig, och senare iPhones är hyfsat vattentåliga. Jag gjorde ett litet skydd av en tillskuren plastburk och starka magneter som kan fästa den på skottet mot ruffen.

Blockhusudden i Seapilot.

Men skärmen är för liten för att det ska vara särskilt användbart, vare sig till planering eller under gång. Den är svår att se när solen ligger på och telefonen blir då också lätt överhettad. Har man den i en styrhytt av något slag eller skyddat från sol och regn under en sprayhood tror jag dock att det fungerar bra med en platta. Största nyttan av metoden hade jag under en resa ut till Sandhamn på natten, då jag fick uppdaterade signalbilder och bakgrundsbelysning anpassad för mörkerseende på köpet.

Nu har det hänt mycket på det här området inom öppenkällkod. OpenCPN är en fri plotterprogramvara för Linux. Efter en crowd-funding finns sjöfartsverkets vektorkort för Sverige att köpa direkt till den med ett år av uppdateringar för 500:-. OpenPlotter är en Linuxdistribution för Raspberry Pi och liknande för att själv bygga sina egna plotterlösningar med OpenCPN som presentationslager. Det finns massor av resurser kring sensorer för detta, inklusive färdiga add-on kort med olika uppsättningar till RaspBerry Pi. Kanske är det här året då jag till slut köper en Raspberry Pi som ungefär alla jag känner, jag har inte riktigt haft användning för någon bara.

Blockhusudden i OpenCPN, fortfarande samma gamla rasterkort.

Det finns gott om exempel på personer som har byggt elektroniska integrerade navigationslösningar baserade på detta. Men med en liten båt behöver de flesta saker kunna tjäna flera syften, så jag tror att initialt blir det nog ännu en vanlig laptop och GPS-pucken som får följa med ombord, men med riktiga, inköpta vektorkort. AIS mm är kul och finns via nätverksanslutning i Seapilot t.ex, men är inte ett krav för mig.

I alla fall när den enkla Silva logg/lod-lösning som finns på Medewi till slut ger upp, den är inte NMEA-kompatibel, tror jag att jag däremot att jag bygger en lösning på detta, byter ut den nuvarande givaren mot en NMEA-kapabel och skaffar en liten vattenskyddad display som kan ta platsen där instrumentet sitter idag. Men det är det fina med ett system med öppna gränssnitt av den här typen, man kan ta det steg för steg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *