Hoppa till innehåll

Flytande storskotvagn

På Medewi saknades möjlighet att smidigt kunna justera storskotvagnens position under segling. Vagnens position låstes med fjädersprintar och med tryck i storseglet var justering krånglig, ibland omöjlig.
Först funderade jag på att byta hela arrangemanget till ett system från Harken eller Lewmar. Då skulle även skenan bli längre för större trimmöjligheter. Men då detta visade sig bli ganska kostsamt fick det bli en snikversion där den gamla skenan och vagnen återanvändes. Orginalskenan är av märket RWO och via Båths i Göteborg inhandlades två enkelblock som fästes på skotvagnen. Vid skotskenans ändar monterades stående kontrollblock, byglar och skotråttor, som ger en utväxling på 2:1 på trimlinan.
Denna modifikation, i kombination med nytt storsegel, har gjort stor skillnad för hur båten seglar. Nu kan man smidigt vagna ner och lufta storseglet då det kommer en vindby, och båten seglar mer upprätt och med bättre fart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *