Hoppa till innehåll

Lidingö Runt 2009

En IF-båt med knäckt mast, troligtvis som en följd av att förstaget gått av. Bilden kommer från www.seglingsbilder.se där du finner fler bilder från Lidingö Runt. Foto: Olle Högdahl.

Lidingö Runt 2009 blev en slitsam historia med byiga friska till hårda vindar med stora vrid, och för Medewis del innebar de tuffa förhållandena i kombination med besättningens begränsade erfarenhet att vi fick bryta ungefär halvvägs genom tävlingen. Då hade vi hunnit med att göra de flesta misstag som går att göra ombord på en segelbåt. Här kommer en summering av vad som hände.

Starten
Starten gick helt OK. Vindriktningen var 90 grader tvärs och jag valde att starta med genua istället för med spinnaker pga den byiga vinden. Vi var några sekunder sena över startlinjen, men korsade den med bra fart längst upp i lovart vid startfartyget. Strax för om oss, några meter ned i lä befinner sig tävlingens andra Monark 700 Miniton, nr 122 Piggy, som valt att starta för spinnaker. Omedelbart efter start broachar Piggy och är på väg att ramma startfartyget, men besättningen släpper skoten och rorsman hinner undvika en kollision. Sedan får Piggy ordning på sin spinnaker och drar trots ytterligare några broachar ifrån Medewi på halvvinden.
Broach
När vi faller av mot slör längs med Lidingös södra sida sätter vi spinnakern. Tyvärr glömmer jag att koppla nedhalet. I en broach i lovart ställer sig spinnakerbommen rätt upp längs med masten, trots att vi tagit hem hårt på lovartsuggan. Spinnakerbombeslaget vid masten bryts av. Fördäcksgasten är snabb med att fixa ett provisoriskt beslag med hjälp av ett schackel och lite trimlina. Vi får upp spinnen igen och tar nu in på Piggy, som av någon anledning slörar med endast fock och storsegel.
Trassel
Vi gippar sent för att få en bekväm layline mot rundningsmärket ost Lidingö, men i gippen lyckas vi trassla till det totalt. Skot, gaj, fall – allt är på fel ställe. Vi trasslar runt grejjerna och gör klart för sättning då plötsligt något släpper och spinnakern hamnar i vattnet bakom båten. Vi lyckas bärga seglet, och fortsätter strula med tampar och fall. Till slut närmar vi oss rundningsmärket ost Lidingö utan att ha fått upp spinnen. Piggy har seglat ifrån oss och humöret ombord börjar bli dåligt. Kommunikationen har brutit samman, och när vi slutligen broachar och håller på att segla upp på det lilla skäret precis innan rundningen inser jag att det inte är lönt att kämpa längre. Vi rundar, tar ett rev i storen och ställer in oss på att bara klara oss i mål. Ambitionen dras ned från racing till överlevnad.
Det sägs att det blåste ca 16 sekundmeter på Askrikefjärden på eftermiddagen, med byar uppemot 20. Medewi seglade lika mycket sidledes som framåt, trots rev, och hårt ansatta trim. Till slut inser jag att det inte är lönt att pressa utrustning och oss själva längre – vi tar ned seglen och vänder stäven hemmåt. Av ett 15-tal båtar i vår startgrupp kommer bara 4 i mål. Bilderna på seglingsbilder.se visar att många båtar hade problem. Förutom IF-båten på bilden ovan finns där bilder på vad jag tror är en Farr 40 med knäckt kolfiberrigg. Billigt…
Hemfärd
Det sved ordentligt i stoltheten att ge upp och inte slutföra kappseglingsdebuten med Medewi, men jag försöker se det som en styrka att kunna kasta in handduken innan det går helt åt hevete med både material och besättning. Vi gav oss i alla fall inte utan att kämpa, och jag tror att alla ombord lärde sig väldigt mycket under de timmar vi var ute på vattnet. Nu ska spinnakerbommen och spinnakern, som fick en reva is sig, repareras och sedan ska vi ladda om inför Mälarvarvet.
Glöm inte kolla in http://www.seglingsbilder.se/ för fler actionbilder från Lidingö Runt 2009.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *