Hoppa till innehåll

Monark 700 Miniton – liten men naggande god

Monark 700 Miniton - liten men naggande god

Foto: Monark originalbroschyr

Båt för alla testar Monark 700 Miniton i nr 14 1978:

Det har gått trögt för minitonklassen i Sverige. Flera planerade tävlingar fick ställas in i sommar. Anledning – för litet antal deltagare. Men nu kanske det blir ändring. Klassen verkar växa starkt och här kan vi presentera Monarks tillskott, som förutom fina seglingsegenskaper är en trevlig liten familjeseglare.

Äntligen är den klar – Monarks nya minitonnare. Det har tagit drygt två år för Monark-Crescent Båt AB att få fram en färdig båt från Peter Norlins ritningar. Fördröjningen kan dock i stort skyllas på en noggran produktutveckling, vilket långtifrån alla tillverkare idag kan skryta med.

Salong
Salong - Rymlig och väl planerad. Runt bordet med måtten 80 x 50 cm finns plats för fyra, högst fem personer. Sitthöjden, ca 1 meter, är tillräcklig. Bakom ryggstöden finns gott om stuvfack. Kojerna är bekväma. Någon anordning för avskärmning av förpiken finns inte. Man kan dock själv ordna med draperi.

Vi hade möjlighet att provsegla ”pluggen” i Varberg redan förra året. Båten var helt tom invändigt och hade många provisorier, men kunde trots detta övertyga oss om fina seglingsprestanda. Ett år senare, alltså i höstas, stack vi ut med den färdigutvecklade båten.

medewi_layout

Vädret var perfekt, ca sju meter per sekund och upp till dryga 10 meter per sekund i byarna. Utanför Sandhamn, där vi höll till, var vattnet ordentligt uppruggat, korta höga vågor nära land och stora fina dyningar längre ut. Vi hade inga problem alls med vågorna. Båten vakade fint och visade inga tendenser att bli svårmanövrerad. Inga dyktendenser eller skärningar. I den korta höga sjön blev leken på vågorna enbart rolig och njutbar. Speciellt som båten lätt planar iväg nerför vågbergen. Den enda olägenheten vi kunde skönja var, att däcket runt sittbrunnen borde vara skålat så att man sitter kvar lättare när båten kränger till ordentligt. Detta gäller speciellt när vinden är byig.

sailplan

Riggen är av typ 7/8-del och lättskött. Sikten föröver är bra. Rodret är utanpåliggande och tillräckligt djupt för att det inte ska tappa greppet vid kraftig krängning. Den färdiga båten kommer kompletteras med ett grabbräcke i stål utmed rufftaket och runt framför masten.

_MG_4586
Pentry - en kompromiss som på alla båtar i den här storleksklassen. Köket finns i pentrylådan. Stuvutrymme för bestick, matvaror, kryddor, med mera finns i skåp ovanför pentrylådan, dock ganska begränsat.
Stuvutrymmen inombords - ett stort utrymme under sittbrunnen, samt under kojer, även akter om sb-kojen. Stuvutrymme finns för utombordare i aktern.
Stuvutrymmen inombords - ett stort utrymme under sittbrunnen, samt under kojer, även akter om sb-kojen. Stuvutrymme finns för utombordare i aktern.
Förpiken - klus och rymlig. Plats för två vuxna. Hyllor utmed skrovsidorna. Längst förut finns ett litet stuvutrymme. Toaletten är placerad i akterkant av förpiken. Utrymme för en toa typ Potapotti. Lättåtkomlig.
Förpiken - ljus och rymlig. Plats för två vuxna. Hyllor utmed skrovsidorna. Längst förut finns ett litet stuvutrymme. Toaletten är placerad i akterkant av förpiken. Utrymme för en toa typ Potapotti. Lättåtkomlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *