Hoppa till innehåll

Håll koll på batteriet – del 2

Voltmeter BåtteknikEfter att ha diskuterat ämnet på Maringuiden är jag nu inne på att skaffa en digital voltmeter för att kunna hålla koll på batteriet i Medewi istället för den enkla indikatorn Comfort Indicator från Ctek. Signaturen Eilean skriver:

Men exakt vad är det den här mojen gör: Grön diod för spänning över X volt, >90% Gul för spänning runt Y volt, mellan 40-90 %. Det är stor skillnad mellan 45 och 85%, men det säger instrumentet inget om, det visar samma värde. Och Röd för under Z volt, under 40%. Då är batteriet alldeles för djupt urladdat för att det sal må bra. Alltså är instrumentet alldeles för grovt för att ge någon egentligt användbar information.

Där skrotades planerna på att montera en Ctek Comfort Indicator.

Vidare skriver Eilean:

Resonemanget att du har en båt utan generator och därför inte behöver behöver någon avancerad övervakning låter helt fel i mina öron. Tvärtom skule jag säga. Den som har generator kan ju starta motorn om det börjar krisa med ström. Och omedelbart vara på grön kvist. Men vad gör du? Du måste ju få varning i god tid innan batterierna är urladdade. För sedan sitter du ju där, mellan stenarna vid Gillöga.

Det avgör saken. En digital voltmeter får det bli. Har funnit en från Båtteknik som verkar bra. Den drar nästan ingen ström alls, endast 1,5 milliampere. Man tolkar informationen från voltmetern på följande vis:

Batteriets laddning          Batteriets vilospänning V

100%                                    12,72
75%                                       12,54
50%                                       12,36
25%                                       12,18
Urladdat                               11,82

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *