Hoppa till innehåll

Polardiagram till Monark 700 Miniton

Om man vill veta hur fort båten går på olika bogar behöver man ett polardiagram. Ett annat användningsområde för polardiagrammet är att mata in det i en navigeringsprogram som Sailplanner. Vid havskappsegling eller vid t.ex. en överfart till Gotland från fastlandet kan Sailpanner beräkna den optimala rutten med hänsyn tagen till båtens polardiagram och aktuella väderdata.

Jag har tagit fram ett polardiagram för Monark 700 Miniton. Jag har använt polardiagrammet från en Albin Express och sedan minskat farten med ca 12%, dvs skillnaden mellan båtarnas SRS-tal. Det ska påpekas att detta är en quick-and-dirty-lösning. För att få ett exakt polardiagram för en båt behövs en Velocity Prediction-programvara som i samverkan med båtens instrument räknar ut polardiagrammet.

Polardiagram för Monark 700 Miniton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *