Hoppa till innehåll

Tätning av rutor

Läckande rutor är ett mycket vanligt problem på Monark 700 Miniton. Så här gjorde Carl Junker i Söråker strax norr om Timrå för att täta sidorutorna på Monark 700 Miniton nummer 171 (tillverkningsår 1982, tillverkningsnummer 165).

De nya rutorna tillverkade glasmästaren åt mig. De gamla såg eländiga ut efter många år i solen. U-listen av gummi, liknande originalet, fick vi inte tag på någon ny som passade. Det blev en annan helt platt gummilist i stället, en dammduk. Så här skriver Firestone om sin variant: ”Firestone Pondgard med 30 års garanti är den bästa duken som går att få tag i. Den är hela 1,0 mm tjock och är helt resistent mot UV strålning från solen.” Här kan sägas att den gamla gummilisten ramlade ut som torra smulor. En finess med dammduken är att den är väldigt elastisk, mjuk, formbar, något ”tjock” och går att få med lite extra bredd. Gummilisten vek vi över kanten runt om på rutorna, till u-form, och fäste med maskeringstejp samt kapade av överskottet på längden.

Montering av rutramarna

I botten av spåret på aluminiumramen, där rutan ska vila med sin gummilist, lade vi en fet sträng sikaflex. Sen pressade vi samman ramhalvorna eftersom på längden i ett stort skruvstycke tills vi såg att sikaflex pressades fram mellan ramen och gummilisten på båda sidor. Efterhand satte vi an skruvtvingar för konstant tryck. För att få tryck på ändarna använde vi limknekt som når över hela rutans längd. Det var rätt skoj att se att även dammduken pressades ut lite av trycket, den är som sagt lite tjock och elastisk. Det såg lite ut som en deg under trycket av en kavel.

Därefter skrapade vi försiktigt bort utpressat överskott av sikaflex. Lite fiffigt då att gummilisten stack ut en bit och tog emot överskottet av smet. Glasmästaren var väldigt noga med att det inte fick komma sikaflex på rutorna. Så förutom gummilisten som kom att sticka ut hade han först satt dit en bred maskeringstejp som skydd för rutan. (Han lärde mig att aldrig använda aceton eller de flesta rengöringsmedel som kan innehålla ammoniak eller liknade på rutorna eftersom det mattar ned ytan. Använd helst bara vatten sa han.) När all sikaflex var bortgnussad skar vi bort utstickande överskott av gummilisten jämns med ramens kant runt om på båda sidorna och drog bort maskeringstejpen. Sedan fick rutorna ligga i spänn av tvingar ett tag tills sikaflexen härdat.

Montering på båt

Vi provade först ut passformen på båten och fick raspa lite i ändarna på hålen för att rutramen skulle falla in ledigt. Sedan lade vi en sträng med sikaflex runt rutramens yttre fläns som skall gå mot skrovet. Strängen gjordes lite tjock och lades i botten så att den skulle pressas uppåt över skruvhålen vi monteringen. Och sen, smack, där satt den på båten. Sen är livet bara ett attans skruvande ett tag. Man får vara lite kvick så att man pressar ut sikaflexen snyggt.

En chans med Sikaflex

Glasmästaren sa att med sikaflex får man bara en chans om det ska bli riktigt bra. Sätter man dit ramen och märker att det blev lite snett är det ju inte så kul. Om man i det läget lättar på ramen från båten för att korrigera, träffar luften utpressad sikaflex som då genast börjar härda på de träffade ytorna. Det kan i sin tur leda till små luftbubblor i sikaflexen när man åter sätter den under press med risk för läckage som följd efter en tid. Sikaflexen åldras ju med tiden och allting töjer och rör sig runt rutorna. Att förstärka röstjärnen är något jag funderar på.)

Vidare trodde inte glasmästaren på de hylsmuttrar som satt där i original. Dels tyckte han de såg klena ut och dels hade någon försökt täta tidigare och fått in skit på gängorna.

Så det blev ny skruv med mutter och bricka på insidan för att vara säkra på att sikaflexen fick vad den tålde av tryck. Inte så vackert på insidan kanske, men va tusan, det kan jag leva med bara det är tätt. Jag använde rostfri kullerförsänkt M4x20 och fick borra upp några hål lite.

Till sist

Glasmästaren sa att det kan hända att vi får lätta på några skruvar efter en tid och täta om dem. Han menade att det är ganska vanligt att det läcker lite om man tryckt in skruven och sedan har dragit ut den igen om den inte passade riktigt för att borra upp hålet lite. Då har man samtidigt tryckt undan sikaflexen som redan satt igång att härda.

Vad jag inte blev så nöjd med

Finishen på de yttre rutramarna kunde vara bättre. De blev nu putsade med ett, i mitt tycke, lite för grovt papper med lite ränder som följd. Eloxeringen far iväg och oxideringen kan börja. Det jobbet borde åtminstone ha avslutats med minst ett 1000-papper följt av autosol. Har fått en del tips från bilrenoverare här i faggorna (Sundsvall Custom and Styling AB). Kolla här t.ex. hur man kan trolla med aluminium: http://www.poleringsguide.se/poleringsguide/

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *