Hoppa till innehåll

Att lyfta av en utombordare

Med full besättning och full akterstuv blir Monark 700 Miniton lätt baktung. Aktern gräver ned sig och vattnet släpper inte som det ska med lägre hastighet som resultat. Därför tömmer vi alltid stuvfacket i aktern och lyfter av motorn på kappsegling. Utrustningen förvaras ovanpå kölen på durken i salongen där vikten gör minst skada.

Att lyfta av utombordaren från sitt fäste på akterspegeln har alltid varit jobbigt och dessutom riskfyllt då man riskerat att tappa ned hela kalaset i vattnet. Proceduren är som följande: först dras dras motorfästet upp via sina skenor till det övre läget. Därefter lossas skruvarna och motorn lyfts upp i sittbrunnen. Det sistnämnda går inte att ändra på, men det tunga lyftet av motorn på skenorna, när motorn fortfarande sitter på sitt fäste, går att göra lättare med hjälp av tamp, block och ett skotlås. En liten hissanordning helt enkelt.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *