Hoppa till innehåll

Motorgenomgång del 3 – få ihop allting

Det var länge sedan jag skrev någonting om det här och sanningen är väl att det hela avstannade ett tag medan jag adresserade några andra projekt i livet.

Och att ställa en nedmonterad motor i karantän några månader för att sedan ta itu med att montera ihop den igen är kanske inget jag rekommenderar för den nervöst lagde, men eftersom sjösättningen börjar rycka närmare började det bli dags att till slut ta itu med det hela.

Av någon anledning förefaller det här med att montera isär grejer och sedan få ihop dem igen vara en talang jag trots allt besitter och det gick bra även den här gången. Förgasaren var renoverad och ihopmonterad tidigare, liksom bränslepumpen. Kvar återstod egentligen att montera ihop hela rasket.

Efter det förra inlägget hade jag demonterat själva motorblocket ifrån riggen och plockat bort ytterligare delar, avgasrör, elsystem mm. Efter lite moget övervägande och i brist på svänghjulsborttagare lät jag dock svänghjulet sitta kvar och lät bli att plocka isär själva motorblocket. Topplockspackningen är bytt, men jag misstänker kanske lite att packningarna runt vevaxeln också sjunger lite på sista versen. Men intrycket var ändå att kompressionen hade blivit bättre och jag bestämde mig för att låta det vara så.

För att lossa motorblocket behöver man vara innehavare till en 5/8″ ledhylsnyckel eller liknande. Att få tag på sådana är inte helt enkelt, visar det sig. Det hade säkert gått via nätet iofs, men det slutade med att jag beställde en i den lokala järnhandeln som tidigare försett mig med hylsor med tummått.

På det hela taget är det här med att montera ihop motorn hyfsat rakt på sak ändå. Det enda som är lite bråkigt är hur man monterar växellänkaget, både stången och växelföraren (eller vad det nu kan heta) nere i växelhuset. Dessa går nämligen utmärkt att vända åt fel håll.

Och det gjorde jag förstås. När jag hade monterat ihop hela överdelen och växelhuset gick det inte att montera växelhuset på överdelen. Som av en händelse sitter det ett fjäderbleck på växelstången som uppenbarligen är tänkt att hålla packningen runt växelstången i överdelen på växelhuset på plats och den var nu i vägen för att jag skulle kunna få växelhuset fast på motorn eftersom den var monterad upp och ner. För att då det blecket på rätt ställe var jag tvungen att demontera hela växelhuset igen.

Med det väl på plats visade det sig att det hål jag trodde att röret för kylvattnet skulle gå i när jag monterade motorblocket i själva verket var tänkt för drivaxeln, så det vara bara att demontera motorblocket igen. Gör om, gör rätt. Med vattenröret på rätt plats gick det bra att få dit växelhuset, men medan jag höll på att vicka på växelspaken för att få in stången klack det till i växelhuset och växeln låste sig.

Jag behövde inte fundera så länge på vad som hade hänt utan insåg att jag i den allmänna tröttheten efter att ha fått växelstången rätt, lyckats råka pilla dit växelföraren upp och ner denna gång (den är till och med märkt med ’up’) så att stoppklacken inte hamnat där den skulle. Isär med växelhuset igen, dit med växelföraren på rätt håll, och ihop med allting igen.

Och såhär höll det på ett tag, men till sist stod hela motorn monterad i hallen och inga delar var över. Eller jo, en liten, liten plastbricka som jag av någon anledning köpt som reservdel men just nu inte kan komma på vad den skulle behövas till.

Den stora frågan som återstår är, fungerar den? Det är trots allt ganska många delar som jag har varit inne och meckat i och sannolikheten att någonting inte ska stå rätt till känns inte försumbar precis. Jag har väl också mina funderingar på timing-inställningar mm. Planen var att slänga rimliga pengar på att försöka göra något åt motorn och för att lära mig. Rimliga pengar har såhär långt ca 1600:- och om den inte fungerar ok skrotar jag den och köper en ny. Annars finns det ytterligare några delar som behöver uppdateras. När jag skriver det här vet jag åtminstone delvis svaret, men jag låter det vara en cliff-hanger ytterligare ett par dagar.

Inga bilder den här gången. Snart är båten i sjön och båtsäsongen på gång på allvar.

Etiketter:

1 kommentar till “Motorgenomgång del 3 – få ihop allting”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *