Hoppa till innehåll

Motorgenomgång del 4 – great success

Den startade i alla fall. En kollega på jobbet tyckte att det bara var att stoppa motorn i ett fat, men som boende i en tvåa i innerstaden har vi inte så många sådana stående. Istället traskade jag ner till Årstaviken med motorn riggad på pirran som fick tjäna som testrigg. Planen var att kunna stå på kanten på något ställe där det var tillräckligt djupt intill, men den tanken grusades av att det inte riktigt var så djupt som jag trodde där. I brist på bättre kavlades byxbenen upp och jag vadade ut.

Och vadade upp igen. Det var någon plusgrad, snöblandat regn och matchande värme i vattnet och jag insåg att det inte skulle hålla att stå barfota i det. Sockorna offrades för den goda saken och med dem på kunde man stå i vattnet ett tag utan att fötterna avled fullständigt. Inledningsvis hände inte så mycket men förgasaren var ju helt torr och det var rätt kallt så efter att ha kollat bränsletillförseln hostade motorn till för att sedan starta och dö efter några sekunder. Någonting for iväg i periferiseendet och efter lite besiktning såg jag att en bit av pinionhjulet till startern som jag tidigare konstaterat var sprucket nu gett sig helt och farit iväg. Det som är kvar är tillräckligt mycket för att det ska fungera, men det är kraftigt försvagat och riskerar att gå sönder helt snart, så det behöver nu bytas.

Starta och sedan dö efter några sekunder var sedan temat ett tag innan jag började att justera upp lågfartsnålen. Efter  det började motorn att gå hyfsat. Vid det här laget var fötterna ganska genomfrusna och jag fick Elin att komma ner med lite torra strumpor åt mig efter jobbet för att jag skulle få upp värmen igen på vägen hem. En uppenbar skillnad mot före genomgången är att kylvattentrycket är avsevärt högre efter bytet av vattenpump och rensning av de delvis nästan helt igenkalkade kylvattenkanalerna.

Improviserad testrigg för utombordare

Väl hemma läste jag på lite om vilket håll man skulle justera för att öka tomgångsgasen så att den inte dog när man drog ner gasen hela vägen och hur man justerar lågfartsnålen bäst. Dagen efter gjordes ett nytt besök till Årstaviken för att justera motorn lite bättre, den här gången lite bättre utrustad med gummistövlar och ett avsevärt trevligare väder.

Den här gången startade motorn efter ett par ryck utan några större omsvep. Efter lite justering av tomgångsgas och lågfartsnål betedde den sig helt ok och vi kunde ganska snart traska hem igen.

I det stora hela går motorn ungefär som tidigare, dvs hyfsat, men den känns fortfarande inte helt stabil på låg gas. Vid sjösättningen trilskades den lite och dog för mig igen, men då hade den stått still några dagar, det var helt andra temperatur ute och det var lite fetare oljeblandning så lågfartsnålen behöver nog justeras om. Jag ska skaffa en stroboskoplampa för att kontrollera tändningen också. Jag har beställt ett nytt drev till startern och sedan får vi väl se lite hur det ter sig under säsongen, om det känns som att man kan lita på att motorn uppför sig.

Vi tillhör ju de som envisas med att segla närhelst det går så det är inte det att motorn används så himla mycket, även om det säkert blir lite mer nu när vi ligger inne i Årstaviken, men det gör också att när man väl sträcker sig efter motorn är det i lägen då man verkligen vill att den startar. Så vi får väl se lite under säsongen om vi får den dithän att den känns helt pålitlig. Annars vette tusan om det inte blir en ny motor till nästa säsong. Men det har i alla händelser varit lärorikt pyssel på vägen dit.

Etiketter:

4 kommentarer till “Motorgenomgång del 4 – great success”

  1. Fint att ni fortsätter rapportera om Medewi. Jag var en gång spekulant på båten men det var inte rätt tajming för mig just då. Bor vid Årstaviken och drömmer om att en gång ha båtplats här, men det verkar ju nästan omöjligt att få det.

  2. Har du kollat med klubbarna där? Bryggplats var inte svårt att få förr i alla fall, men vinteruppläggning är lite svårare eftersom det är ont om plats på land. Jag hade inte båt innan iofs och använde mig av den framgångsrika taktiken att ha en liten båt att den fick plats nästan var som helst så jag fick även uppläggningsplats i ÅSS, annars är det Sätra de hänvisar till för det. Det har också fördelen att Medewi känns stor för oss :-).

  3. Det blir ju ett litet moment 22 av att inte våga köpa båt eftersom jag inte har tillgång till båtplats, men heller inte kunna söka båtplats utan att ha en båt. 🙂
    Ser nu att ÅSS bara tar in nya medlemmar efter rekommendation från befintliga medlemmar. Verkar vara en trevlig klubb annars på ”rätt sida” om viken tycker jag.

  4. Jag fixade båtplats först faktiskt och köpte sedan en båt som passade platsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *