Hoppa till innehåll

Gamla synder, mina och andras

Det har varit stiltje här på bloggen länge nu. Livet är som det är ibland och det blev inte så mycket seglat förra året. Någon tur och diverse underhåll gjordes dock men som inte blivit omnämnt här. Jag får kanske anledning att återkomma till det.

Men nu är det vår igen. Sjösättningen har skjutits upp en vecka eftersom det nätt och jämnt har hunnit bli islossning den här helgen då båten egentligen skulle i, vilket har gjort att vi även kunnat skjuta på förberedelserna till denna helg då vårvärmen äntligen infunnit sig.

Det är ett begränsat antal åtgärder som jag har tänkt att göra före sjösättningen i år. Bottenfärgen duger som den är ett år till utan vidare. Det spricker lite i skarven mellan köl och skrov vilket behöver slipas upp och bättras, men pga kylan får det vänta till upptagningen i höst. Så förutom tvätt och vaxning var det bara en sak jag tänkte ge mig på före sjösättningen.

Sedan vi seglade in vatten i sittbrunnen i fjol har det gnagt lite i mig att det uppenbarligen har varit stopp i babords läns i sittbrunnen. Jag har gjort lite försök med ståltrådar och fått upp lite småsaker, och efter torrsättningen spolade jag upp med högtryckstvätten vilket verkade göra susen. Men nu vid vårstädningen blev det uppenbart att det inte hade hjälpt så mycket som det verkade och det var dags att bita ihop och plocka isär saker och ting för att hitta problemet.

Det är lätt att inse att det ganska enkelt blir stopp på den här sidan. När diskbänken sattes in och avloppet drogs ut den här vägen blev det lite trångt, och det sitter en relativt smal, vinklad rördel där för att komma runt det.

Efter att ha idkat våld med två polygriper fick jag i alla fall till slut loss tillräckligt mycket för att kunna komma åt inuti, men sedan var det enkelt. Det som satt i vägen visade sig vara en 9mm nyckelhylsa som någon har tappat ner i länsen vid något tidigare tillfälle. Sedan var det bara att montera ihop allting igen.

Självlänsen är en viktig säkerhetsdetalj och det kommer att kännas väsentligt bättre när jag vet att de fungerar korrekt.

Etiketter:

1 kommentar till “Gamla synder, mina och andras”

  1. inge roger jacobsen

    Hei
    Jeg har kjøpt Monark 700 med noen skjonnhetsfeil.
    Jeg må bytte fordekksluken og håper du kan skaffe meg målene event mal må luken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *