Hoppa till innehåll

En sak är i alla fall klar – nya fönster

En ledig dag i gassande sol och båtfix. När jag kommer dit är planen att göra klart fönstren, äta något, och sedan börja något på pentryt. Den planen kommer jag att få revidera.

För att karosserilisterna ska sluta någorlunda tätt behöver ytan vara jämn, så jag behöver börja med att spackla och slipa ytterligare lite. Medan det härdar sågar jag ut rutorna ur polykarbonatskivorna.

Rutorna sågas med 5mm överlapp

Poängen med de lister jag använder är att rutan är större än hålet. Det gör att översköljande vågor, eller någon annan typ av våld inte kan trycka in rutan. Så rutan ska sågas 5mm större runtom än det streck vi drog när vi ritade av fönsterhålen på skivorna. Det finns också lister som inte är intryckningssäkra, de bygger då mindre på höjden och ser lite smidigare ut.

Jag våtslipar ytan med successivt finare slippapper. Det har tagit längre tid än jag tänkt mig och jag avbryter för lite mat som Elin kommit med på en brygga nere vid vattnet. Sedan pressar jag dit gummilisterna. Listen är solvarm och hyfsat smidig men kräver ändå en hel del kraft för att få på plats. Fönsteröppningarna är inte gjorda för denna typ av list och radien i hörnen är lite liten. Om den är för liten återstår att se.

Det är bra snävt i hörnen

Sedan är det dags att pressa i rutorna. Först verkar de orimligt stora när jag sätter in båda ändarna och rutan bågnar i en stor båge, men efter att successivt arbetat in den pressar den gummilisten på plats i hörnen och verkar faktiskt passa någorlunda.

Det är ett mödosamt arbete. Jag lämnar osagt exakt hur jag kommer på det och vilken grad av frustration som var inblandad, men jag inser att det lönar sig att helt enkelt bulta så hårt man kan med handen på rutan för att få den och gummilisten att halka på plats.

Ruta mödosamt pressad på plats

Sedan kommer nästa steg, att pressa in den killist som ska spänna åt alltihop så att det blir tätt. En lite säreget utformad list som ska pressas in i det hjärtformade spåret i gummilisten. Den kan väljas i ett par avvikande färger vilket lättar upp det slutliga intrycket.

Killist pressas in

Det är ingen dans på rosor. Gör man det här professionellt finns specialverktyg, själv är jag beväpnad med en kraftig skruvmejsel. Genom att lägga innerkanten på plats och sedan pressa killlisten mot den tillräckligt hårt för att den andra kanten på gummilisten ska snäppa över och låsa runt killisten går det ändå ganska bra.

Tills jag kommer till hörnen i bakkanten på fönstret. Där är det så tajt att det är på vippen att jag får in killisten alls.

Det är bra tajt i hörnen

Tiden rinner iväg och jag börjar misströsta att jag kommer att ens bli klar med fönstren idag. Någon svordom slipper måhända ut i frustration. Men till slut kommer jag förbi det här partiet, och resten av fönstret går lättare.

Övning ger färdighet och styrbordssidans fönster går bättre, trots att mina kontorshänder är bra slut vid det här laget. Jag förstår att jag kommer att bli klar med ganska god marginal, men inte så att det är tid nog kvar på dagen att börja ge sig på pentryt. Dessutom är jag helt enkelt för trött.

En medelålders dam med mascara runt ögonen

Istället ägnar jag en stund åt att plocka i ordning, sätta upp gardinerna igen och helt enkelt glädja mig åt att åtminstone detta moment är helt klart. Att det är lite mindre risk för att Medewi sällar sig till mängden av för evigt halvfärdiga renoveringsobjekt.

Jag ställer mig på lite håll och ser efter. Hon ser ut lite som en medelålders dam som piffat upp sig med lite mascara runt ögonen, men det ser rätt bra ut. I sommar får vi se om det håller hyfsat tätt också.

Etiketter:

4 kommentarer till “En sak är i alla fall klar – nya fönster”

 1. Hej, de är köpta på Kuntzes gummi. (https://www.kuntze.se/)
  Dock ska sägas att den här lösningen inte är ideal på den här båten. Ytan fönstren sitter på lutar lite för mycket och kurvradierna i hörnen är lite för tajt för den här typen av list. På min gamla båt, en Monark 540, var fönstren konstruerade för den här typen lister och där fungerade det bättre.

  Planen var väl att testa detta eftersom det är en metod som inte innebär åverkan på båten. Samma åtgärder som krävdes för att förbereda för detta behövs även för nästa metod som är lite säkrare men innebär att borra nya hål i båten, dvs butyl och bult.

 2. Tack för snabbt svar 🙂 Men såg ut att bli ganska bra ändå?
  Har du någon beskrivning av det eventuella arbetet med butyl och bult?

 3. Jo, men det läcker en del tyvärr, lite mindre när det har satt sig kanske, men mer än jag önskar.

  Jag har ingen länk på rak arm, får återkomma om det när det är aktuellt, men i princip är det en lite större ruta, bult var 10-15 cm och butyltejp emellan för att täta. Borde gå att hitta flera beskrivningar. Det enda särskilda jag har sett är att man ska fräsa upp hålen så att de blir lite avlånga för att det ska kunna röra sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *