Hoppa till innehåll

Fy fan, så här ser ut – nya fönster

Tar mig några timmar i båten den här eftermiddagen. Ska försöka pytsa in en halvdag till och en heldag före påsk tänkte jag. Det ser verkligen anskrämligt ut just nu, och det blir värre innan det blir bättre.

Skrovgenomföringarna är i alla fall i ordning och självlänsen återställd, så det blir nog inte bottenkänning direkt vid sjösättning om ett par veckor, men det finns fler hål som behöver tätas.

Stort hål som behöver tätas

Sa jag att jag har tagit bort fönstren? Inte det? Nehej, men det är ännu ett av alla projekt som är igång just nu. De har successivt börjat läcka igen och något behövde göras. Det är inte jättekul att sova under droppande fönster.

Så jag monterade bort dem med assistans av dottern, skruvandet krävde lite extra händer. Det var lättare sagt än gjort kan man säga. Just då var jag inte jätteimponerad av tilltaget att helt sonika limma fast de gamla rutorna med sikaflex. Det var en engångslösning, för det var helt omöjligt att få bort dem utan att förstöra dem. Jag hade kanske valt en annan lösning.

Någonstans härunder ligger de gamla fönstren

Nu gör det inte väldigt mycket eftersom jag har räknat med att ersätta dem, det gjorde bara att arbetet blev lite mer oåterkalleligt lite snabbare än förväntat. Det behövs någon lösning som tål mer rörelser.

Tejp på insidan för hålet som ska spacklas

På den gamla båten användes karosserilister med utanpåliggande rutor som inte trycks in i första taget. Det är inte särskilt dyrt, fungerade bra på den, och går framför allt ganska lätt att ersätta med någon annan lösning om det visar sig fungera dåligt på Medewi. Det kommer att påverka utseendet på båten, men det är inget att göra åt. Men först måste alla hål efter den gamla rutan spacklas så att gummilisten kan sluta tätt.

Så den här veckan när det äntligen är tillräckligt varmt för att arbeta bra med epoxi är det det jobbet som görs främst.

Epoxi blandas med filler till spacklig konsistens

På något ställe delaminerade det en bit när det gamla fönstret togs bort. Det satt helt enkelt mer fast i laminatet än de olika lagren i det gjorde i varandra. Där fick jag limma ihop det med ren epoxi först.

Sedan har jag spacklat med epoxi blandad med filler efter behag. Första spacklingen har gått hyggligt, men kommer att behöva gå över ytterligare en gång för finjustering efter slipning.

Etiketter:

3 kommentarer till “Fy fan, så här ser ut – nya fönster”

  1. Varje vår blir jag sugen på att köpa båt igen, men tack vare detta fantastiska inlägg är jag botad för detta år…

  2. Äsch, sådana här projekt är ju roliga. Åtminstone när det är i den här skalan.

    Fredrik, skippa fönstren och sätt upp ett system med kameror och bildskärmar istället! Och vid dåligt väder kan de visa bilder av medelhavet.

  3. Eller hur. Man blir bara lite nervös när man ser sig omkring och ser alla andra liknande projekt som för evigt har fastnat ungefär här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *