Hoppa till innehåll

Nytt elsystem

Förra året när jag och dottern var ute med båten nästan en vecka var det uppenbart att det batteri som satt i började ge upp och inte klarade att hålla sin laddning längre. Man kan ju skylla på ungdomar och att de ska ha sina mobiler laddade, men ärligt talat vill jag det nog själv, och ha möjlighet att kunna köra värme och kylbox utan att nervöst titta på batterimätaren hela tiden.

Vi rationaliserade bort portapottin som vi aldrig använt för flera år sedan, vi lägger oss i princip alltid där vi har tillgång till dass eller annan service, och jag har haft en plan om att återanvända det utrymmet för ett nytt elsystem med två batterier istället för det befintliga. Även om Andreas som ägde båten tidigare hade ambitionen att ge båten ett lättservat elsystem, har jag kanske en annan bild av vad det innebär och har länge velat röja upp i det. När batteriet gav upp var det dags.

Men först lite planering. Boken på bilden, Elsystem ombord av Micke Westin är en bok jag tycker om, liksom annat han skrivit om renoveringen av båten Rabalder, som boken Inredning ombord, som nämnts tidigare. Den har gett en del inspiration, men det är förstås lite skillnad på en sådan här liten båt och en tänkt långdistansseglare.

Nya panelen

En del av grejerna som fanns i båten använde vi aldrig. Främst FM-stereo och VHF. I den mån jag skulle använda en VHF i framtiden skulle jag skaffa mig en handhållen, kanske med en kraftigare extern antenn monterad i båten. Istället kan jag tänka mig att sätta dit en topplanterna för att få komplett uppsättning under motor. 12V uttag är det i stort sett ingenting som använder idag, utan allt är 5V USB, men det finns rimliga 12V-pluggar som ger detta, så de kan få vara kvar.

Den enkla Biltema-panelen med glödlampor för indikering drog påfallande mycket ström, ett par tiondels ampere per brytare som slogs på. För en båt med begränsad möjlighet att generera ström spelar det roll om de ska vara på en längre tid. Jag har egentligen svårt att förstå varför man behöver lampor för indikering med vippströmbrytare, men det är svårt att hitta en panel utan. Nyare använder i alla fall LED för lägre strömförbrukning.

Den nya panelen får sitta i skottet till utrymmet, på styrbordssidan för att det ska gå att se panelen från ruff och sittbrunn. Det gamla skottet saknade en rejäl bit upptill, lite väl mycket för att det skulle kännas bra med barn ombord. Jag hade ingen skiva som jag kunde skära ut ett helt nytt skott med, utan jag skar ut en del ur det befintliga och skarvade på med rester från det gamla pentryt. Fiberriktningen stämmer inte, men det får duga.

Påbörjat kablage

Batterimätaren tycker jag har fungerat okej och varit användbar, så den får vara med. På solcellsregulatorfronten tror jag däremot att det har hänt en del med nyare komponenter och den gamla hade moder för slutna och öppna batterier, men inte AGM och Gel. Jag vet inte hur stor roll det spelar egentligen, men en ny mindre regulator kostade bara några hundra på Clas Ohlson där de nya AGM-batterierna beställdes. Brytarpanel, säkringsbox med mera köptes på extrapris på Erlandssons brygga, men huvudbrytare och diverse installationsmateriel köptes till rimligare pris på Biltema.

Det är en brytare för förbrukare och en till som skiljer laddningen och värmekaminen helt från batteriet för att förenkla underhåll. Man hade dock lika gärna kunnat nöja sig med att dra säkringarna i de fallen.

Jag skruvade loss skottet och tog med det för att kunna pyssla med det hemma. Eftersom jag hade svårt att låta bli slutade det med att jag även förberedde allt kablage hemma. Det blir ganska många sladdar efter ett tag och det som börjar som en väldigt ren installation blir så småningom allt mer komplex.

Det blir många sladdar efter ett tag

Strategin har varit att märka anslutningar som inte uppenbart har både start- och slutpunkt inom panelen, men inte märka de som är lätt att se var de går. I retrospektiv blir det efter ett tag så mycket sladdar på samma yta att det i verkligheten är krångligt att följa dem ändå och jag borde ha märkt allihop. Får kanske göra om märkningen med något annat system man kan utföra efteråt.

I skrivande stund är det mesta av det gamla systemet rivet och de nya grejerna redo för installation. Det är några sladdar kvar bakom en del av panelerna i taket och skottet mot sittbrunnen. Ett av kraven på det nya systemet är att inte ha kablar bakom fastskruvade paneler över huvud taget, sånär som delar av kabeln till uttaget vid mastfoten.

1 kommentar till “Nytt elsystem”

  1. Hejsan vill fråga om dina roder,har fått ett par roder förlagda o skulle behöva ritningar på dessa så jag kan göra nya.tack för svar. Gun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *