Hoppa till innehåll

Epoxibehandling och bottenmålning

botten

Under vintern 2007-2008 skrapade jag rent Medewis botten från gammal bottenfärg. Målet var att göra henne ren ner till gelcoaten för att sedan epoxibehandla skrov under vattenlinjen och järnkölen med VC Tar och sedan bottenmåla med VC17 Extra, båda från International.
Inledningsvis använde jag en färgskrapa för att avlägsna gammal färg från skrovet. Jag misstänkte att det skulle bli ett långdraget och fysiskt jobb så för att underlätta så mycket som möjligt inhandlades en färgskrapa av hög kvalitet och många extra skär. Det visade sig gå relativt lätt att få loss färgen i långa drag med skrapan. Varsamhet fick iaktas för att inte skada gelcoaten i onödan med skärets hörn. Ett tips är att runda hörnen med en fil. Den röda färgen är en gammal epoxifärg som satt väldigt hårt och som lämnades kvar i den mån det var möjligt.
DSCF0429
När all färg var avlägsnad använde jag en exenterslipmaskin kopplad till en dammsugare för att slipa hela botten, först ett varv med 80-papper och sedan ett varv med 180-papper. Oljämnheter spacklades med Watertite epoxispackel från International och slipades sedan släta.
Sedan fick båten stå i några månader, dels så att skrovet skulle torka ordentligt, dels för att epoxi kräver minst 5 grader vid målning. Även järnkölens temperatur är viktig, och det tar många vårveckor för en vinterkall järnköl att få upp värmen. Om man lägger epoxi på en kall köl bildas en hinna av fukt under epoxin vilket försämrar vidhäftningsförmågan avsevärt.

DSC00149

Någon vecka innan sjösättning i slutet av april slipades kölen ren och målades direkt för att undvika att den börjar rosta. Gammal Sikaflex mellan skrov och köl krafsades bort och skarven fylldes med ny Sika. Fyra lager VC Tar lades på både skrov och köl. Sedan rollades alltihop med två lager VC 17 Extra. Båten blev superslät och vid upptagning hösten 2008 såg botten ut som ny.

DSC00150

5 kommentarer till “Epoxibehandling och bottenmålning”

 1. Jepp, detta kommer jag också göra nästa vinter. Kruxet är att man vill sjösätta i början av april men också hinna med all målning.

 2. Hur gjorde du för att få skrovet tillräckligt varmt? När lade du på epoxin?

 3. Vackert arbete!

  Hur lång tid tog det att skrapa skönheten? Hur stor uppskattar du kostnaden till?

  //Tommy

 4. Hej!
  Intressant! Jag undrar om du ”sikade” i spalten och sedan målade över detta eller skall man måla först och sedan applicera sikaflex?

  Mvh B

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *