Hoppa till innehåll

”Bästa startbåten”

Monark 700 Miniton
Test i Båtnytt år 2002:

När minitonnare var på modet, ett par år i slutet av 1970-talet, satsade Monark i Varberg på att bygga en efter Peter Norlins ritningar. Han hade studerat de bästa ekipagen under VM i Marstrand 1977 och visste hur en mindre, rolig seglare skulle se ut. Peter Norlin försåg båten med litet deplacement, smal vattenlinje, god skrovbredd ända till aktern, U-formade sektioner föröver och mer V-form akteröver. För att hålla ner priset blev det roder på akterspegeln och järnköl.

Jagar du startbåt, slå till så fort du hittar en Monark 700.

Publiken nappade och gillade Monark 700, men ungefär samtidigt behövde Albin Marin en ny billig båt. När Albin Express lanserades var det godnatt för Monark 700. Kölen på 700:an är kort, med smal profil och vinkelrät bakkant för att få bästa lyft på kryssen. Djupgåendet är bara 1,32 m för att inte skrämma familjeköparna. Riggen är av partialtyp med förstaget indraget från fören, cirka 9,5 m hög mast och nästan 26 kvadratmeter segelyta med genua. Relativt båtvikten var drivkraften stor, större än på andra seriebyggda minitonnare som Johnson 23, vilken Monark 700 jämfördes med i Båtnytt 1979. Resultatet blev att Monark 700 är pigg och livlig att segla. I testet var gamle OS-guldmedaljören John Albrechtson testpilot och hans betyg var ”fint bett på kryssen, mjuk gång, torr i sjö, mycket pigg och livlig, rolig att segla”. Styvheten är på gränsen för familjesegling, men helt i sin ordning för kappsegling med gastar på kanten. Sedan det testet har Monark 700 rekommenderats unga eller medelålders som vill ha mycket segling för pengarna.

Däcket på båten är brett och bra att gå på, även om grabbräcken saknas på rufftaket. Vanten sitter indragna på däck och går att ta tag i. Mantåg och pulpit var extra utrustning och finns sällan. Sittbrunnen är djup och fin, om än lite kort. Men genom att rodret sitter på aktern blir komforten godtagbar. Inredningar var aldrig Monarks styrka, vilket också märks på 700:an. Huvudskottet är i flammig oljad teak med svarta plastlister på kanterna. Mindre bra är att skottet sitter fäst med vinkeljärn istället för att vara laminerat mot skrovet. Vridstadgan blir lidande.

Köket var ett provisorium tyckte vi i testet. Standarden förbättrades enligt uppgift 1980, vilket markerades genom att en blå bård infördes på friborden. Fyra tvåmeters kojer ryms ombord med instick för fötterna under köket om babord. Ett höj- och sänkbart bord löper längs maststöttan. Konstruktionstekniskt håller Monark 700 god standard. Enkellaminat med basinredning och nerbyggd köl ger båten hygglig styrka, även om laminerade skott vore att föredra. Med tanke på att en 700:a står i cirka 35-40 000 kr får du helfin segling för pengarna. Jagar du startbåt, slå till så fort du hittar en Monark 700.

Foto: Båtnytt

Längd: 6,90 m

Bredd: 2,50 m

Djup: 1,32 m

Deplacement: 1 400 kg

Kölvikt: 550 kg

Segelyta m genua: 25,87 kvm

LYS: 0,99

Kojer: 4

Konstruktör: Peter Norlin

Byggare: Monark

Byggd: 1978–1982

Antal: ca 200

Nypris 1979: 59 600 kr

Begpris 2002: ca 35–40 000 kr

1 kommentar till “”Bästa startbåten””

  1. Marion Marshall

    Hi we have a Monark Minton 700 and the rudder has broken. Does anyone know the specifications of the rudder size, dimension and what it is made of? Or does anyone know we could get one. Any information gratefully received.
    Thanks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *