Hoppa till innehåll

Summering av året 2009

DSCF1820
Solnedgång över Mysingen. Semestersegling 2009

2009 går mot sitt slut och det är dags att summera året som gått. Efter att ha seglat och fixat med båten i tre säsonger börjar jag bli nöjd med hur båten fungerar, men det finns alltid saker som kan förbättras på an gammal båt. Medewi har under året fått en hel del nya trim. Många block har bytts ut mot kullagrade Harken-block, akterstagsarrangemanget har fått dubbelkommando, och en ny fock och spinnaker har införskaffats. Kappseglingen gick sämre än förväntat. Lidingö Runt bröt vi pga för hård vind. Vikingarundan likaså, denna gång var anledningen för lite vind.

Mälarvarvet gick i alla fall bra med en 17 plats. Det var en otroligt rolig kappsegling och det minnet bär jag med mig in i nästa säsong. Semesterseglingen i juli blev väldigt lyckad med två veckors högtryck och sol i Stockholms skärgård. Under hösten har jag koncentrerat mig på att trimma båten rätt och öva båtfart. Jag tror att jag har förbättrat både fart och höjdtagning genom att ha nött många timmar på vattnet.

…det är kul att vara nybörjare. Inlärningskurvan är brant.

Sedan båten lyftes upp på land har jag fåtöljseglat med North Universitys kompendium och DVDs för trim och taktik. Håller även på och läser Gary Jobsons Championship Sailing och RYA Tactics av Mark Rushall för att få lite mer kött på benen inför säsongen 2010. Ju mer jag läser om kappseglingens ädla konst desto mer inser jag hur otroligt lite jag kan. Men det är kul att vara nybörjare. Inlärningskurvan är brant.  Jag har utöver detta avlagt kustskepparexamen och skaffat mig VHF-certifikat så nu kan ni ropa på Medewi med anropssignal SD7565.

DSCF2399
Fartträning på Mälaren oktober 2009

Båten börjar kännas mer och mer komplett, men några saker jag jag planer på att justera till nästa säsong. Fockskotpunkterna ska flyttas in mot båtens långskeppslinje för att få en bättre höjdtagningsförmåga, antingen genom nya fockskotblock eller med hjälp av barberhauls. Köl och botten ska slipas av med fint sandpapper innan och efter bottenmålning med VC17 Extra för att få en så hydrodynamiskt effektiv botten som möjligt. Om jag har tid innan bottenmålning ska jag optimera rodrets och kölens bakkant också.

Nu laddar jag upp för en jul med familjen och sedan bär det av till Costa Rica för två veckors vågsurfing över nyår. Snön faller ymnigt utanför köksfönstret när detta skrivs så förhoppningsvis blir det mycket skön skidåkning senare i vinter.

God Jul och Gott nytt År.

2 kommentarer till “Summering av året 2009”

  1. Du ser ju riktigt proffsig ut. Jag har själv boken ”Kappsegla… reglerna på ett enklare sätt” på nattduksbordet. Den behöver man nog få över i praktiken ordentligt. Missade många starter under säsongens klubbseglingar.

    God Jul

    /Pär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *