Hoppa till innehåll

Håll koll på batteriet

comfort-indicator-panelDet har hänt att jag varit på väg in i en trasslig ytterskärgård, typ Stora Nassa eller Gillöga, och plötsligt har instrumenten lagt av. Batteriet har givit upp och där står man med brallorna nere,  utan GPS och lodinstrument, med dålig koll på sjökortet och med ett par tusen små lömska grynnor att gå på. Inte kul. Trots att Monark 700 Miniton är en liten båt med få och små elförbrukare så har dessa upplevelser gjort att jag börjat leta efter ett enkelt sätt att hålla koll på batterladdningen.

Många av de övervakningssystem som finns på marknaden idag är avancerade och kostar en del, många upp emot några tusen kronor. På de billigare digitala instrumenten måste man hålla koll på två decimaler och memorera voltnivåer för att veta när batteriet är på väg att lägga av, och det känns lite krångligt.

Men nu har jag hittat Cteks Comfort Indicator. Den är enkel till utförandet och använder tre dioder för att visa batteriets status. Den visar grönt när batteriet ligger på över 90% laddning, gult mellan 40 och 90%, samt rött under 40% laddning. 8,4mm öljetter ansluter direkt till batteriet, och på pluskabeln sitter en säkring på 15A.

Comfort Indicator fälls lätt in i befintlig elpanel. Priset tror jag ligger på ca 300 kronor. Är det någon därute som testat?

3 kommentarer till “Håll koll på batteriet”

  1. Ser ju smidig ut. Kan man koppla in de på en bank, hur vet den vad som är fullt om man kör med t ex 3 batterier med totalt 225 ah? Hittade ingen manual, får leta vidare.

  2. Väldigt smart o enkelt, tänk vad tekniken har gått framåt och smidigt med allt. Och så är det inte särskilt dyrt heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *