Hoppa till innehåll

Installation av VHF-radio

Medewis nya VHF-radio (Nexus NX2000)

Det är ont om plats i små segelbåtar, och Monark 700 Miniton är inget undantag. Så när det blev dags att montera VHF-radio i båten visste jag inte riktigt var jag skulle placera den. Jag ville helst ha en ren lösning utan synliga kablar, gärna i anslutning till elpanelen. Dessutom ska mikrofonsladden nå ut i sittbrunnen. Men ibland har man tur. Utrymmet i det lilla facket under Medewis rufföppning är precis så stort att VHF-radion får plats med sin monteringsbygel. Alla kablar kommer döljas av skottet och installationen blir enkel eftersom elpanelen sitter alldeles intill. Som en bonus så matchar VHF:ens vita front den vita FM-radion från Nokia.

Fördelen med att köpa svenska Nexus är att man kan ringa till företagets support och få snabb hjälp med hur man ska koppla ihop VHF:en med GPS:en för att kunna sända ut DSC-meddelanden. Christer på Nexus kom med raka besked: GPS + och GPS gnd ska användas på VHF:en. GPS + på VHF:en kopplas till NMEA ut + på GPS:en. Det är den blå kabeln på Garmin. Radions GPS gnd kopplas till GPS:ens NMEA ut -, som på Garmins apparater är samma kabel som den svarta minus-/jordkabeln som sedan kopplas till båtens minusplint.

DSCF2494

1 kommentar till “Installation av VHF-radio”

  1. Ser kanon ut. Måste också fixa en fast vhf. Kul att kunna höra mer än 1/2 distans runt om en, som jag gör nu med min handhållna.
    /Pär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *