Hoppa till innehåll

Då jag köpte Medewi var elsystemet begränsat till två lampor i ruffen och en lanterna i masttoppen. Sedan dess har det vuxit en del. Som med alla små båtar utan inombordsmotor och generator är det viktigt med elekonomi i en Monark 700 Miniton. Det handlar om att snåla med elen och samtidigt hitta sätt att enkelt kunna ladda upp batteriet igen.

För att kunna ladda batteriet vid bryggan har Medewi utrustats med en landelinstallation. Elen kommer in via ett CEE-don i stuvfacket i sittbrunnen. Den går vidare till en automatsäkring och jordfelsbrytare och sedan genom PE-rör in i garderoben där ett dubbelt eluttag sitter monterat. Till detta är en fast monterad Ctek batteriladdare ansluten. Laddaren är permanent kopplat till batteriet på ca 75Ah. Dessutom har Medewi en solpanel på 35 W fast monterad på taket strax framför ruffnedgången, som via en Max Power laddningsregulator laddar batteriet vid solig väderlek. Med denna set-up klarar jag ca tre dagar utan att ladda. Då driver batteriet lampor, logg/lod, GPS, FM-radio och en Isotherm 32-liters kyl. Alla kablar har bytts ut mot förtent kabel för marint bruk. Isolerade kabelskor används i hela installationen. Målet har varit att skapa ett enkelt, effektivt och lättservat elsystem.


CEE-donet och automatsäkring/jordfelsbrytare i stuvfacket i sittbrunnen.


220-voltsuttag, batteriladdare och elpanel i garderoben.

Etiketter:

3 kommentarer till “Elsystem”

 1. Hallå,
  hur stor är huvudsäkringen på? Hur räknade du ut det? Jag håller själv på att pula lite med elen.

  /Pär

 2. Jag har dålig koll, jag får se efter nästa gång jag är i båten. Jag följde råden i boken ”El ombord”.

 3. Jag följde denna regel:

  Tumregeln för att dimensionera säkringar är: max 6 Ampere per kvadratmillimeter kabelarea.
  Dvs 2,5 kvadrat max säkring 2,5*6=15A, 4 kvadrat max säkring 4*6=24 A.

  Jag har 2,5 kvadratmeter kabel och har en 10 A säkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *