Hoppa till innehåll

VHF-antenn installerad

Nu är VHF-antenn och kabel installerad. Det blev en rostfri antenn med en längd på ca en meter. Kabeln är av typen RG58 lågförlustkabel på 15 meter som kommer dras in i båten utan skarvar för bästa möjliga mottagning. För att dra kabeln genom masten fick jag ta till en okonventionell metod. Först monterade jag av mastfot och masttopp. Jag upptäckte sedan snabbt att den klena dragfjädern i plast från Clas Olsson var helt omöjlig att få igenom masten. Här krävdes något med mer styrsel. Jag limmade ihop PE-rör av typen som används vid elinstallationer till en drygt 10 meter lång pinne, och tryckte sedan in denna i masten. Sedan var det bara att fästa antennkabeln i pinnen och dra tillbaka genom masten. Jag satte buntband i tre riktningar med en meters mellanrum för att undvika att kabeln slår inne i maströret. Antennfästet nitades fast på mastens framsida med 6,4 mm monellnit. VHF-radion är monterad inne i båten och ihopkopplad med båtens GPS för att kunna sända DSC-meddelanden.

Etiketter:

3 kommentarer till “VHF-antenn installerad”

  1. Var det inte svårt att få av mast fot och mast topp ? jag har också en gammal gullmars mast och skall dra kabel. De verkar ha ärgat fast ganska ordentligt på min mast.

    MVH

    Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *