Hoppa till innehåll

Nya röstjärn

En av de svagaste punkterna på Monark 700 Miniton är röstjärnen. De utgörs av ett plattjärn som går igenom däck och fortsätter ned i salongen där det fäster bakom dynan på salongssoffan (illustrationen till vänster ovan). På grund av att T-järnet uppe på däck är för svagt och att röstjärnet har en ”knäck” som gör att det följer fönstret istället för att gå rakt ned till fästet vid soffan orkar inte röstjärnet hålla emot riggens krafter. Resultatet blir sprickbildning i gelcoaten vid T-järnet och flex vid fönstret med läckage som följd. Dessutom kan man inte sätta an riggen maximalt, något som behövs för att få ut max fart ur båten vid frisk vind.

Jag har gjort flera försök att bli av med ovanstående problem. Jag har tätat om fönstrena med nya U-lister och ny Sikaflex. Jag har förstärkt däcket vid T-järnen så att det ska flexa mindre och jag har dragit åt bultarna ordentligt bakom soffans dynor. Men problemen kvarstår, om än i mindre skala.

Roten till dessa problem är alltså ett felkonstruerat röstjärn som inte tar upp riggens krafter på ett tillräckligt bra sätt. Anledningen till att man har dragit röstjärnet längs med fönstret tror jag är att man vill ha det ur vägen för den som sitter i soffan. Komfort i salongen har alltså prioriterats istället för prestanda och strukturell styrka. Inte bra.

Illustrationen till höger visar en möjlig lösning på problemen. Röstjärnet har kortats av så att det endast återstår ett kort fäste genom däck och ännu ett fäste nere vid salongssoffans ryggstöd. Mellan dessa fästen monteras en 5 mm wire (samma som båtens stående rigg) och en vantskruv. Dragriktningen blir bättre än originallösningen och vantskruven spänns åt för att göra rufftaket stumt. Detta ger mindre flex, mindre läckage, ingen sprickbildning och en hårdare spänd rigg. Visst, wiren kommer vara ivägen för den som vill luta sig tillbaka i soffan, men det väger lätt jämfört med fördelarna.

Fortsättning följer…

Etiketter:

2 kommentarer till “Nya röstjärn”

 1. Torbjörn Lundell

  Om man väljer att dra ner fästet rakt till soffryggen måste man ta hand om den kraft som drar röstjärnet inåt. På min båt är hyllan bakom soffryggen svagt infästad mot skrovet och måste plastas in bättre med den föreslagna lösningen.
  En vinkel mellan soffrygg och hylla behövs också för att ta hand om den horisontella kraften.
  Kraften inåt från röstjärnet tas upp i däcket vid orginalkonstruktionen.
  Lösningen att dra ner vantet rakt till soffryggen är annars mycket tilltalande och ger säkert, rätt utfört en bättre röstjärnsinfästning.
  Nybliven Monark 700 ägare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *