Hoppa till innehåll

Förvaring

Har länge grunnat på hur man skulle kunna få till en bättre förvaring i båten. Seglingen med barnen visade tydligt på behovet med grejer överallt och ett ständigt plockande. Förvaringen under kojerna är bättre sedan luckorna fått gångjärn, men det är fortfarande för bökigt att stoppa sina saker där för att det ska bli av, och ärligt talat inte särskilt mycket plats.

Jag har haft funderingar på hur man ska kunna bygga skåp, men det har känts som mycket jobb och att resultatet skulle bli tveksamt. Det finns dock minitonnare som har det. Istället fångade interiörbilder från min favoritbåt Elan 210 mitt intresse. Den har något slags kit med väskor i canvas som kan hängas under skarndäck på båten. Jag tänker mig att man kan använda dem som väskor att packa hemma och bara hänga upp dem när man kommer till båten som ett slags garderober.

Katalogbild på inredningen i Elan 210

Det verkade som en smidig lösning och jag har haft planer på att sy egna. Men även om jag kan sy hjälpligt kändes som att det skulle bli pyssligt, och risk för att resultatet skulle bli halvdant. Dessutom borde bara materialkostnaden i den här skalan bli som att köpa en färdig väska av enklare slag, så jag började istället leta efter sådana som skulle kunna anpassas. En annan poäng med att utgå från sådana väskor är att man kan använda dem som ryggsäck för utflykter, eller när man handlar och liknande.

En väska skulle vara ca 45 cm hög och 20 djup. På bredden finns det drygt en meter att arbeta med där det finns distansmaterial i skarndäck och fram till röstjärnen. Den måste vara frontmatad och i övrigt enkel. Kabinväskor anpassade för Easyjet verkade vara närmast i storlek och efter lite letande landade jag på CabinMax Metz 30l som beställdes från Amazon för 500:- styck. Det finns plats för sex stycken, men jag vet inte om vi behöver så mycket och jag var lite osäker på hur väskan skulle se ut i verkligheten så jag beställde tre.

Till dessa köpte jag sedan D-ringar i triangelform och 50cm nylonband som jag tänkte sy fast runt den. I botten förstärker jag formen med en insydd bit 30 mm bred latta. Dessutom köpte jag in beslag och skruv för att kunna hänga upp väskorna under skarndäck. Dessa köpte jag full uppsättning av till båda sidor av båten. För den händelse att det skulle bli fler väskor, jag ville ha dem på andra ställen och oavsett skulle det vara välkommet med någonting att hänga upp annat i, om så bara en tvättlina.

Väskor inför syarbetet

Väskorna var huvudsakligen över förväntan. De har inte en egen lådform eftersom de inte har stoppning, men någon stoppning hade de i botten och ryggen i alla fall. Materialet är inte grovt, men ok, dragkedjorna däremot rejäla.

Jag sydde fast D-öglorna i banden som kapats till lagom längd med grov tråd jag hade över från tillverkningen av dynor. Det var ett visst meck med att få till trådspänningen för att det skulle bli bra. Sedan sydde jag fast banden på väskorna. Det var trassligt, i synnerhet i botten där det fanns stoppning, och jag knäckte ett par, tre jeansnålar innan jag var klar.

En nätficka på sidan vållade mig ett visst huvudbry, men jag valde att sy fast banden så att ena sömmen följde den befintliga sömmen på väskan. På så sätt blev det inte jättekonstigt och en del av nätfickan går fortfarande att använda. Bandet hamnar inte riktigt i mitten, men jag tror inte att lite övervikt bakåt är en nackdel.

Väskor på plats under skarndäck

Sedan monterades öglebeslag under skarndäck på båten. Jag var beväpnad med epoxi mm för att förstärka, men skruvarna satt så bra i det inre lagret glasfiber att bedömde att det går bra utan. Skulle det mot förmodan lossna får jag göra ett omtag på det senare.

Efter att ha experimenterat med lite olika sätt att surra fast väskorna hittade jag ett gäng karbinhakar i skrotlådan och surrade fast dem istället, för att det skulle vara enkelt att sätta dit och ta bort dem vilket känns som en stor del av poängen.

Nu återstår bara att se hur det fungerar i verkligheten. Förhoppningsvis blir det någon segeltur till om ett par veckor.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *